Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, powoli i stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy sok z cytryny oraz skrobię ziemniaczaną. Masa bezowa powinna być sztywna i błyszcząca.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na którym ołówkiem odrysowujemy koło o średnicy ok. 21/22 cm.
Masę bezową wykładamy na papier, trzymając się odrysowanego szkicu. Bezę formujemy szpatułką do góry (dzięki temu będzie miała ładny kształt).
Bezę wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na 5 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150°C i suszymy bezę przez 1,5 godziny.
Bezę studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Mascarpone, śmietankę oraz likier ubijamy razem mikserem na gładka puszystą masę. Wykładamy krem na wystudzoną bezę i ozdabiamy ulubionymi owocami.
Autor: Natalia Andrzejczak
Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.