Składniki:

  • 6 białek
  • 300g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 250g mascarpone
  • 200g śmietanki 30%
  • 1 łyżka likieru amaretto
  • ulubione owoce do ozdoby

Wykonanie:

  1. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, powoli i stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy sok z cytryny oraz skrobię ziemniaczaną. Masa bezowa powinna być sztywna i błyszcząca.
  2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na którym ołówkiem odrysowujemy koło o średnicy ok. 21/22 cm.
  3. Masę bezową wykładamy na papier, trzymając się odrysowanego szkicu. Bezę formujemy szpatułką do góry (dzięki temu będzie miała ładny kształt).
  4. Bezę wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na 5 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150°C i suszymy bezę przez 1,5 godziny.
  5. Bezę studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
  6. Mascarpone, śmietankę oraz likier ubijamy razem mikserem na gładka puszystą masę. Wykładamy krem na wystudzoną bezę i ozdabiamy ulubionymi owocami.

Autor: Natalia Andrzejczak