Przepis na idealne, miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz bułeczki pszenne, dla tych, którym nie straszny gluten! Życzymy smacznego 🙂
Składniki:
450g mąki pszennej
¾ szklanki letniej wody
1½ łyżeczki drożdży instant (suche drożdże)
1½ łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki miękkiego masła
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy. Od momentu, gdy ciasto zacznie ładnie odchodzić wyrabiamy jeszcze ok. 5 minut. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe części. Z każdej części formujemy bułkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy ręką, przykrywamy i pozostawiamy na ok. 45 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułki możemy naciąć.
Bułki pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 225°C.
Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.