Przepis na idealne, miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz bułeczki pszenne, dla tych, którym nie straszny gluten!  Życzymy smacznego 🙂

Składniki:

  • 450g mąki pszennej
  • ¾ szklanki letniej wody
  • 1½ łyżeczki drożdży instant (suche drożdże)
  • 1½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miękkiego masła

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy. Od momentu, gdy ciasto zacznie ładnie odchodzić wyrabiamy jeszcze ok. 5 minut. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe części. Z każdej części formujemy bułkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy ręką, przykrywamy i pozostawiamy na ok. 45 minut do wyrośnięcia.
  3. Wyrośnięte bułki możemy naciąć.
  4. Bułki pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 225°C.