Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej (100 g)
  • 250 ml mleka (krowiego lub kokosowego lub innego roślinnego)
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1/2 owocu granatu
  • 1 łyżka tahini
  • 2 łyżki syropu klonowego lub 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną opłukać zmieniając kilkakrotnie wodę aż będzie klarowna. Wsypać do niedużego garnka, dodać mleko oraz połowę mleka kokosowego (125 ml), cukier i zagotować na średnim ogniu.
  2. Przykryć, zmniejszyć ogień do minimum i gotować do miękkości przez ok. 15 minut.
  3. Garnek otworzyć, dolać resztę mleka kokosowego, wymieszać i odstawić z ognia.
  4. Wyłuskać nasiona z granatu i wymieszać składniki sosu tahini. Podawać z jaglanką.