Delikatne, wegańskie i bezglutenowe kopytka zrobione z kaszy jaglanej i szpinaku. Zrobisz je w niecałe 30 min!

Składniki:

  • 150 g surowej kaszy jaglanej
  • 50 g świeżego szpinaku 
  • 2 łyżki dowolnej skrobi
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej 
  • 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka soli 

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną ugotuj w 300 ml wody do miękkości wedle podstawowego przepisu ok. 20 min.
  2. Ugotowaną kaszę jaglaną i szpinak blenduj na gładką masę.
  3. Dodaj resztę składników i ponownie blenduj do połączenia. Masa będzie się kleić do rąk, ale nie przejmuj się tym i nie dodawaj więcej mąki, aby kopytka nie były zbyt twarde.
  4. Odrywaj kawałki masy i przełóż je na oprószoną mąką kukurydzianą stolnicę. Posypuj lekko mąką na ciasto i za pomocą oprószoną mąką dłoni formuj podłużne wałki ciasta i krój kluski.
  5. Wrzuć kluski do osolonego wrzątku, delikatnie mieszaj i gotuj ok. 2-3 min do wypłynięcia.
  6. Gotowe kluski skrop ulubionym olejem extra virgin lub podaj z dowolnym pesto. Wyśmienicie smakują odsmażone na patelni.