Delikatne, wegańskie i bezglutenowe kopytka zrobione z kaszy jaglanej i szpinaku. Zrobisz je w niecałe 30 min!
Składniki:
150 g surowej kaszy jaglanej
50 g świeżego szpinaku
2 łyżki dowolnej skrobi
3 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Kaszę jaglaną ugotuj w 300 ml wody do miękkości wedle podstawowego przepisu ok. 20 min.
Ugotowaną kaszę jaglaną i szpinak blenduj na gładką masę.
Dodaj resztę składników i ponownie blenduj do połączenia. Masa będzie się kleić do rąk, ale nie przejmuj się tym i nie dodawaj więcej mąki, aby kopytka nie były zbyt twarde.
Odrywaj kawałki masy i przełóż je na oprószoną mąką kukurydzianą stolnicę. Posypuj lekko mąką na ciasto i za pomocą oprószoną mąką dłoni formuj podłużne wałki ciasta i krój kluski.
Wrzuć kluski do osolonego wrzątku, delikatnie mieszaj i gotuj ok. 2-3 min do wypłynięcia.
Gotowe kluski skrop ulubionym olejem extra virgin lub podaj z dowolnym pesto. Wyśmienicie smakują odsmażone na patelni.
Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.