Składniki:

  • 200g ulubionego azjatyckiego makaronu (np. udon, chow mein)
  • 1 mała cebula
  • 1 marchewka
  • 1 cukinia
  • 2 papryki (mogą być w różnych kolorach)
  • 1 opakowanie naturalnego tofu
  • 3 lub 4 łyżki masła orzechowego albo tahini
  • sos sojowy
  • sos teriyaki
  • sos rybny lub ostrygowy ( można pominąć jeżeli chcemy by przepis był wege)

Wykonanie:

  1. W misce marynujemy pokrojone w kostkę tofu. Zalewamy je sosem sojowym, sosem teriyaki i sosem rybnym (mniej więcej po łyżce każdego sosu). Dodajemy też sól i pieprz
  2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim pokrojoną w pióra cebulę.
  3. Kolejno dodajemy na patelnie pokrojoną w plasterki marchewkę, cukinie oraz pokrojoną w paski paprykę.
  4. Smażmy warzywa aż będą miękkie.
  5. Na patelnie dorzucamy tofu.
  6. W garnku z osoloną wodą gotujemy nasz makaron.
  7. W miseczce mieszamy masło orzechowe i wszystkie sosy których użyliśmy do marynowania tofu. Staramy się zachować podobne proporcje. Fani ostrego jedzenia mogą dodać też srirachę. Wszystko mieszamy i dodajemy jeszcze poł szklanki gorącej wody, aby sos nie był zbyt gęsty.
  8. Ugotowany makaron dodajemy na patelnię, całość mieszamy i zalewamy przygotowanym sosem.
  9. Danie jest już gotowe. Możemy je podawać z rukolą, płatkami chilli czy sezamem na wierzchu.