Składniki:

Na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 280 g schłodzonego masła
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 60 ml zimnej wody

Na wypełnienie tarty:

  • 700 g brzoskwiń
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • starta skórka i sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 jajko

Wykonanie:

  1. Masło kroimy na kostki i wkładamy je do lodówki, aby się nie rozpuściło.
  2. Łączymy ze sobą wszystkie suche składniki.
  3. Do suchych składników dodajemy pokrojone masło i wyrabiamy ciasto, aby nie pozostały grudki.
  4. Przekładamy powstałe ciasto na stolnicę, dodajemy wodę i ocet jabłkowy i wyrabiamy ręcznie na gładką, dobrze połączoną masę.
  5. Powstałe ciasto dzielimy na dwie części i tworzymy z nich małe dyski. Owijamy je folią aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Taka ilość ciasta starczy na dwie tarty. Nie trzeba robić od razu obu tart, ponieważ gotowe ciasto można trzymać w lodówce nawet do 4 dni.
  6. Kroimy brzoskiwinie na kawałki. Do tego ciasto możemy wykorzystać wiele różnych mieszanek owoców np. truskawki, jagody, borówki…
  7. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. możemy dodać również troszkę posiekanej świeżej mięty.
  8. Owoce mieszamy z pozostałymi składnikami.
  9. Wyjmujemy jeden kawałek ciasta z lodówki i na stolnicy podsypanej mąką wałkujemy je na kształt koła. Nie musi być idealne, ponieważ potem zawijamy brzegi ciasta.
  10. Przekładamy rozwałkowane ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celcjusza.
  11. Na ciasto przekładamy nasze przygotowane owoce i zawijamy brzegi ciasta do środka.
  12. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem, możemy też ciasto posypać szczyptą cukru
  13. Pieczemy tartę przez około 50 minut, aż ciasto będzie złote.

    SMACZNEGO!