Składniki:
Na ciasto:
- 300 g mąki
- 2 łyżki cukru
- 280 g schłodzonego masła
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 60 ml zimnej wody
Na wypełnienie tarty:
- 700 g brzoskwiń
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1/3 szklanki cukru
- szczypta soli
- starta skórka i sok z 1 limonki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 jajko

Wykonanie:
- Masło kroimy na kostki i wkładamy je do lodówki, aby się nie rozpuściło.
- Łączymy ze sobą wszystkie suche składniki.
- Do suchych składników dodajemy pokrojone masło i wyrabiamy ciasto, aby nie pozostały grudki.
- Przekładamy powstałe ciasto na stolnicę, dodajemy wodę i ocet jabłkowy i wyrabiamy ręcznie na gładką, dobrze połączoną masę.
- Powstałe ciasto dzielimy na dwie części i tworzymy z nich małe dyski. Owijamy je folią aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Taka ilość ciasta starczy na dwie tarty. Nie trzeba robić od razu obu tart, ponieważ gotowe ciasto można trzymać w lodówce nawet do 4 dni.
- Kroimy brzoskiwinie na kawałki. Do tego ciasto możemy wykorzystać wiele różnych mieszanek owoców np. truskawki, jagody, borówki…
- Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. możemy dodać również troszkę posiekanej świeżej mięty.
- Owoce mieszamy z pozostałymi składnikami.
- Wyjmujemy jeden kawałek ciasta z lodówki i na stolnicy podsypanej mąką wałkujemy je na kształt koła. Nie musi być idealne, ponieważ potem zawijamy brzegi ciasta.
- Przekładamy rozwałkowane ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celcjusza.
- Na ciasto przekładamy nasze przygotowane owoce i zawijamy brzegi ciasta do środka.
- Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem, możemy też ciasto posypać szczyptą cukru
- Pieczemy tartę przez około 50 minut, aż ciasto będzie złote.
SMACZNEGO!