Pierś z kurczaka pokrój w drobną kosteczkę, dopraw przygotowanymi przyprawami i odstaw do lodówki.
Cukinie zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Cukinia pod wpływem działania soli puści wodę, odsącz ją i wylej.
Do miski z cukinią zetrzyj ser, wbij jajko, wsyp mąkę i przełóż kurczaka.
Wszystkie składniki najlepiej połączą się, gdy wymieszasz je ręką, ale możesz zrobić to również silikonową szpatułką.
Placki będą smakowały najlepiej gdy masa odczeka w lodówce minimum godzinę, ale jeśli się spieszysz, możesz od razu przejść do smażenia.
Na patelnię wlej olej i dobrze ją rozgrzej, łyżką nabieraj masę, przekładaj na patelnię i lekko przygniataj, tak aby placki nie były zbyt grube. Smaż z obydwu stron na średnim ogniu aż placki się zrumienią.
Usmażone placuszki odkładaj na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Placki będą wspaniale smakowały z lekkim śmietanowym sosem i sałatką, na z przykład rukoli, roszponki czy szpinaku.
Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.