Składniki:

  • 3 średniej wielkości cukinie
  • 1 pierś z kurczaka
  • 100 g żółtego sera
  • 1 jajo kurze
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju (do smażenia)
  • sól
  • ulubione przyprawy do doprawienia mięsa

Wykonanie:

  1. Pierś z kurczaka pokrój w drobną kosteczkę, dopraw przygotowanymi przyprawami i odstaw do lodówki.
  2. Cukinie zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Cukinia pod wpływem działania soli puści wodę, odsącz ją i wylej.
  3. Do miski z cukinią zetrzyj ser, wbij jajko, wsyp mąkę i przełóż kurczaka. 
  4. Wszystkie składniki najlepiej połączą się, gdy wymieszasz je ręką, ale możesz zrobić to również silikonową szpatułką. 
  5. Placki będą smakowały najlepiej gdy masa odczeka w lodówce minimum godzinę, ale jeśli się spieszysz, możesz od razu przejść do smażenia. 
  6. Na patelnię wlej olej i dobrze ją rozgrzej, łyżką nabieraj masę, przekładaj na patelnię i lekko przygniataj, tak aby placki nie były zbyt grube. Smaż z obydwu stron na średnim ogniu aż placki się zrumienią. 
  7. Usmażone placuszki odkładaj na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Placki będą wspaniale smakowały z lekkim śmietanowym sosem i sałatką, na z przykład rukoli, roszponki czy szpinaku.