Składniki:

  • 250g makaronu świderki
  • 2 jajka
  • puszka tuńczyka w oleju
  • łyżka kaparów
  • 4 małe pomidory
  • 250g brokułów
  • 150ml jogurtu naturalnego
  • 100ml majonezu
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • kilka czarnych oliwek
  • szczypta cukru
  • mały pęczek bazylii
  • łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy.  Jajka gotujemy na twardo, obieramy kroimy na ósemki. Brokuły płuczemy, dzielimy na różyczki, wrzucamy do osolonego wrzątku z dodatkiem szczypty cukru i gotujemy około 5 minut. Tuńczyka, kapary i oliwki odsączamy, przekładamy wszystko do miski i dodajemy umyte i pokrojone na drobno pomidory oraz makaron. W osobnej miseczce mieszamy jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Przygotowanym sosem polewamy składniki w misce, posypujemy wszystko oliwkami i  posiekaną bazylią.  Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.