Skip to content
Kontakt : 601 865 816
Gadżety
Zapytanie ofertowe
Kontakt
Blog
Projektowanie stron
Menu
Gadżety
Zapytanie ofertowe
Kontakt
Blog
Projektowanie stron
Sałatka z ciecierzycy i pieczonych batatów
Składniki:
500 g batatów
sól, pieprz, po 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, ziół prowansalskich, słodkiej papryki oraz 1/2 łyżeczki chili
2 łyżki oliwy
1 puszka lub słoik ugotowanej ciecierzycy (400 g)
50 g świeżego szpinaku
pół awokado
1 łyżka syropu klonowego
2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C z termoobiegiem
Bataty obrać i pokroić w kosteczkę. Włożyć do miski, dodać przyprawy oraz 1 łyżkę oliwę i wszystko wymieszać.
Rozłożyć na dużej blaszce do pieczenia lub większym naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika. Piec przez 10 minut.
Dodać odcedzoną ciecierzycę, polać ją dodatkową łyżką oliwy, doprawić solą i pieprzem i wymieszać z batatami. Piec przez kolejne 10 minut.
Pokroić awokado w małą kostkę
Upieczone warzywa wystudzić, wyłożyć do półmisków, dodać szpinak i awokado.
Doprawić solą i pieprzem.
Wymieszać syrop klonowy, oliwę extra vergine i sok z cytryny z dodatkiem pieprzu i odrobiny soli, polać po sałatce. Przed jedzeniem wymieszać.
Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.
ok