Składniki:

  • 60g pokruszonych naturalnych wafli ryżowych
  • 130g połamanej gorzkiej czekolady
  • 100g masła orzechowego
  • 2 łyżki syropu daktylowego
  • 200g ulubionej konfitury, na przykład z czarnej porzeczki
  • 400ml puszka mleka kokosowego 
  • 170g gorzkiej czekolady, połamanej
  • 2 łyżki ksylitolu
  • świeże owoce i bakalie (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. Gorzką czekoladę, masło orzechowe, syrop daktylowy umieść w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się rozpuści, całość mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  2. Masę czekoladową wymieszaj dokładnie z pokruszonymi waflami.
  3. Całość przełóż na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, mocno przyciskając do jej dna. 
  4. Na spód wyłóż konfiturę z czarnej porzeczki.Wszystkie składniki umieszczamy z rondelku i mieszamy dopóki czekolada się całkowicie nie rozpuści.
  5. Jednolitą masę wylej na warstwę z konfitury porzeczkowej.
  6. Ostudzoną tartę włóż do lodówki na całą noc. 
  7. Przed podaniem możesz ozdobić ciasto świeżymi owocami i posypać pokruszonymi orzechami.