Składniki:

  • 150g czarnego ryżu
  • puszka mleczka kokosowego (400g)
  • 1 cukinia
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • 2/3 łyżeczki dowolnej pasty curry np. zielonej
  • sos sojowy
  • 2 sztuki trawy cytrynowej
  • 150g ananasa

Wykonanie:

  1. Gotujemy ryż według instrukcji w osolonej wodzie.
  2. W woku rozpuszczamy mleczko kokosowe, dodajemy trawę cytrynową i pastę curry. Możemy dodać 2 lub 3 łyżeczki cukru trzcinowego- jeżeli nie lubimy mocno pikantnego jedzenia.
  3. Paprykę kroimy w paski, cukinie i marchewkę w plasterki- wszystko wrzucamy do woka i gotujemy pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Dodajemy tez pokrojonego na kawałki ananasa.
  4. Sos można doprawić do smaku sosem sojowym oraz papryczka chili.

 

Ryż i curry można podawać w osobnych miseczkach albo wyłożyć je w jednym naczyniu.