200g ulubionego azjatyckiego makaronu (np. udon, chow mein)
1 mała cebula
1 marchewka
1 cukinia
2 papryki (mogą być w różnych kolorach)
1 opakowanie naturalnego tofu
3 lub 4 łyżki masła orzechowego albo tahini
sos sojowy
sos teriyaki
sos rybny lub ostrygowy ( można pominąć jeżeli chcemy by przepis był wege)
Wykonanie:
W misce marynujemy pokrojone w kostkę tofu. Zalewamy je sosem sojowym, sosem teriyaki i sosem rybnym (mniej więcej po łyżce każdego sosu). Dodajemy też sól i pieprz
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim pokrojoną w pióra cebulę.
Kolejno dodajemy na patelnie pokrojoną w plasterki marchewkę, cukinie oraz pokrojoną w paski paprykę.
Smażmy warzywa aż będą miękkie.
Na patelnie dorzucamy tofu.
W garnku z osoloną wodą gotujemy nasz makaron.
W miseczce mieszamy masło orzechowe i wszystkie sosy których użyliśmy do marynowania tofu. Staramy się zachować podobne proporcje. Fani ostrego jedzenia mogą dodać też srirachę. Wszystko mieszamy i dodajemy jeszcze poł szklanki gorącej wody, aby sos nie był zbyt gęsty.
Ugotowany makaron dodajemy na patelnię, całość mieszamy i zalewamy przygotowanym sosem.
Danie jest już gotowe. Możemy je podawać z rukolą, płatkami chilli czy sezamem na wierzchu.
Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.