Składniki:

  • 1,5 szklanki miodu
  • 0,5 szklanki śmietanki 30%
  • 0,5 łyżki masła
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Wykonanie:

  1. Do głębokiego garnka wlej śmietankę i miód oraz dodaj masło i sodę. Połączone składniki gotuj na sporym ogniu , aż doprowadzisz je do wrzenia, co jakiś czas zamieszaj masę, tak aby nie wypłynęły z garnka.
  2. Gotuj około 5 minut w temp. 120 stopni Celsjusza, miód musi się karmelizować. 
  3. Mieszankę przelej do miski, wystudź i wstaw do lodówki na 1,5h. Po tym czasie masa cukierkowa jest dość zwarta i możesz zacząć formowanie cukierków. 
  4. Tutaj możesz wykazać się wyobraźnią, ulep kulki, bloczki, paseczki… co tylko chcesz.
  5. Cukierki przechowuj w lodówce lub w zamrażarce aby nie straciły swojego kształtu.