Składniki:

  • 500g ugotowanych ziemniaków
  • 500g pieczonej dyni bez skórki 
  • 100g mąki pszennej + odrobina do podsypania
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 gruszki
  • 2 łyżki miodu
  • 50g sera z niebieską pleśnią
  • łyżka świeżego tymianku

Wykonanie:

  1. Dynię i ziemniaki przepuść przez praskę, połącz z mąką ziemniaczaną i pszenną, dodaj żółtko i jajko. 
  2. Z ciasta lep ruloniki i krój je na 1-2 centymetrowe kluski. Gotuj w lekko osolonej wodzie (są gotowe niedługo po tym, jak wypłyną na powierzchnię).
  3. Gruszki pokrój w kostkę, wrzuć na rozgrzana patelnię, dodaj miód, karmelizuj przez kilka minut, dodaj tymianek, ściągnij z ognia.
  4. Gotowe gnocchi podawaj z pokruszonym serem i kawałkami gruszek.