To owoce znane m. in.  ze swoich korzystnych właściwości dla układu krążenia. Spożywane regularnie mogą zapobiegać miażdżycy. Pomagają zmniejszyć obrzęki nóg i uczucie ciężkości. Zawarte w borówkach antocyjany uszczelniają układ krwionośny, regulują ciśnienie krwi i chronią cały układ sercowo-naczyniowy. Dzięki obecności przeciwutleniaczy owoce te są zdolne do obniżania poziomu złego cholesterolu.

Składniki:

  • szklanka borówek amerykańskich
  • 3 banany
  • 180 g jogurtu naturalnego (zamiast jogurtu naturalnego możesz użyć np. mleka kokosowego

Wykonanie:

  1. Borówki umyj, osusz, wrzuć do blendera.
  2.  Dodaj jogurt naturalny (lub np. mleko kokosowe)
  3. Obierz, pokrój i wrzuć banana do blendera.
  4. Zblenduj wszystko i gotowe!

Autor: Agnieszka Karwowska